Пазете децата от онлайн хищници!

Пазете децата от онлайн хищници! Снимка: mapsexoffenders.com

Онлайн сексуален насилник на деца е осъден на доживотен затвор за непредумишлено убийство на 12 годишно момиче и агресивна сексуална експлоатация на други малолетни момичета в цял свят

Симарон Томас от Западна Вирджиния, САЩ, през 2018 г. е 12-годишна, свири на цигулка, обича да си чати с приятели и с нетърпение очаква рождения си ден. Намерила си онлайн приятел/ка, станали близки, започнали да споделят снимки – включително от преобличане и пробване на нови дрехи, основно бански костюми и бельо. 

Изведнаж „приятелската” фалшива самоличност изчезнала и насилникът се разкрил. Заплашвайки да публикува получените снимки, започнал да изнудва Симарон да включи в „играта” и 9-годишната си сестра. Детето отговорило „По-добре да се самоубия”. Тогава онлайн хищникът включил в профила ѝ часовник с обратно броене и написал: „Сбогом и късмет”. 

Малко след това Симарон се прострелва смъртоносно със законно притежавания от баща ѝ пистолет. Сестра й я открива след минути. Не разбирайки защо дъщеря му е отнела живота си,  баща ѝ, ветеран от Американската армия, след 18 месеца посяга на живота си.

Истината за случилото се започва да се разплита година по-късно, след сигнал на родители от Нова Зеландия, чиято близка - младо момиче, била достатъчно умна и подготвена, за да разбере с какво са се сблъскали двете ѝ по-малки братовчедки. Така през 2019 г. 26-годишният Александър Маккартни за първи път е изправен пред съда в Северна Ирландия. 

Полицията смята, че между 2013 г. и 2019 г. Маккартни е атакувал онлайн 3 500 деца, използвайки поне 64 устройства, открити при обиск в дома му. Съдът постановява, че обвиняемият е причинил на жертвите си „неизмерими” щети чрез изнудване и унижения. Много от децата остават идентифицирани, но според експерти, животът им е променен завинаги.

През април 2021 г. следователите откриват и кореспонденцията му със Симарон. Разкриват се множество фалшиви самоличности на Маккартни, представял се често за момиче-връстничка на жертвата. Започвал с размяна на невинни снимки, продължавал с видеоклипове, предлагайки например „приятелките” да изпробват нови дрехи, докато в един момент започвал да изисква унизителни действия пред камерата, заплашвайки, че ще публикува получените вече снимки. 

Съдът в Северна Ирландия чу за въздействието, което насилието на Маккартни е оказало върху младите му жертви – кожни проблеми, косопад, изолация, срам, страх от сближаване и като цяло – дълготрайни проблеми с доверието. Някои от жертвите се опитват да продължат живота си, едно момиче дори постъпва в университет – за да се откаже само след два месеца, страхувайки се от всичко и от всички извън дома си.

Пострадалите в Нова Зеландия деца също трудно се справят с травмите си. Семейството им казва, че животът им е опустошен, но са приели да оповестят случилото се, с идеята да изиграят „малка роля в изправянето на Маккартни пред правосъдието и предотвратяването на нови жертви“.

За разкритите до момента провинения Маккартни е осъден на доживотен затвор, с право да иска помилване след най-малко 20 години. Мотивът на присъдата е потдикването към самоубийство на Симарон и мащабното сексуално онлайн малтретиране на други малолетни момичета. 

Според експерти, единственият път да се опазят децата от подобни посегателства е неизменното и последователно изграждане на доверие между тях и родителите, повишената бдителност в училището, високата степен на обществена информираност за рисковете в мрежата. Някои смятат, че на децата трябва да се предостави самостоятелност. Експертите казват – не и в онлайн мрежата, не и на тази цена.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: